- 8. February 2019

Domaine Coche-Dury – bannerfører for attraktive hvidvinsinvesteringer

Ekstrem høj kvalitet, store årgange, begrænset produktion, stigende interesse for hvid bourgogne, samt legende-status gør investering i Domaine Coche-Dury særdeles attraktiv.

”Livet er for kort til hvide vine” – Jørgen Leth

Med stigninger på op til 87 % er hvid Bourgogne for alvor trådt ud af skyggen og ind på scenen blandt de mest eksklusive vine.

Bourgogne har i de seneste år manifesteret sin plads, som arnested for nogle af verdens dyreste og mest eftertragtede vine. Men mens der traditionelt set har været størst fokus på rødvin, vinder hvidvin i stadig højere grad anseelse blandt verdens vindrikkere.

Læs med her og find ud af hvorfor livet bestemt ikke er for kort til hvide vine.

Kongedømmet for hvid Bourgogne

Selvom historierne om de største og mest legendariske vinhuse ofte er lange og traditionsfyldte, har Domaine Coche-Dury placeret sig blandt de mest eksklusive vinproducenter – og dette på ganske kort tid, set i et vinhistorisk perspektiv.

Domænet blev stiftet i 1920’erne af Léon Coche, der efter tre årtier primært som underleverandør til andre vinhuse og med yderst begrænset egenproduktion, overdrog han markerne til sine tre børn. Af disse bar sønnen Georges Coche i 1964 faklen videre og fortsatte domænets produktion, samt iværksatte yderligere ekspansion. Ni år senere overtog barnebarnet Jean-Francois Coche domænet sammen med sin hustru Odile Dury og det nu legendariske Domaine Coche-Dury blev en realitet.

Dobbeltkonge med kvalitetsbevidst pertentlighed

Efter tre succesfulde generationer bliver sønnen Raphaël i dag kørt i stilling til at skulle løfte den tunge arv og drive Domaine Coche-Dury videre. Men selvom Jean-Francois Coche engang vil lade sig pensionere, tyder alt på at familietraditionen vil blive holdt i hævd og Domaine Coche-Dury vil bestå.

Vinene fra Domaine Coche-Dury er af højeste kvalitet og vinkyndige verden over vil nikke anerkendende blot ved navnets nævnelse.

Trods de ekstreme vejrforhold, produceres vinene uden brug af klonede vinstokke, hvilket er meget usædvanligt i regionen. Af druerne fra disse vinstokke bruges ca. 70 % i egen produktion, mens resten sælges videre til bl.a. Louis Latour og Louis Jadot. At 2. sorteringsdruer finder vej til så prominente producenter, er et vidnesbyrd om en enorm pertentlighed og en evig stræben efter det perfekte.

Overstående resulterer i et ekstremt højt bundniveau, hvilket udmønter sig i at Domaine Coche-Dury producerer den absolut dyreste Bourgogne Blanc*, der i seneste årgang (2016) koster €205 per flaske. Tilmed producerer Domaine Coche-Dury en enestående Meursault Perrières, der i bred forstand betragtes som den bedste Meursault der findes. Hans Meursault er, med en pris på over €500 suverænt den dyreste kommunevin** fra Meursault. Der er i virkeligheden tale om et muligt dobbelt kongedømme, da Jean-Francois Coche ligeledes hersker i Aloxe-Corton, hvor han producerer den absolut bedste og dyreste Corton Charlemagne.

Robert Parker deler begejstringen for Domaine Coche-Dury og beskriver Jean-Francois Coche, som en af de bedste winemakers i Bourgogne, mens Jancis Robinson ytrer at Domaine Coche-Dury er den vinproducent, der med et vedvarende højt niveau, konsekvent har leveret nogle af de største hvide vine fra Bourgogne i årtier.

*Bourgogne Blanc og Rouge er den laveste vinklassifikation fra Bourgogne, hvor eneste betingelse er, at der skal være tale om hhv. Chardonnay og Pinot Noir-druer fra Bourgogne.

**Kommunevin, der i danske ører kan klinge ganske tarveligt, er blot en betegnelse for en bestemt type vin fra en vinkommune, der som regel strækker sig over et ganske begrænset område. Eksempelvis er kommunen Meursault blot 16,2 km2 stor og vinmarkerne dækker et areal på mindre end 3 km2.

Corton-Charlemagne

Hvid(vin) er det nye sort

Uanset om man er vininvestor, connaisseur eller blot almindeligt vininteresseret, bliver hvidvin en kategori der kun bliver mere interessant at følge.

DRCs eneste hvidvin steg med 44,6% på ét år!

Hvid Bourgogne skal i stadig højere grad tages alvorligt, og som investeringsemne har det stort potentiale. DRCs eneste hvidvin Montrachet steg i 2018 med hele 44,6 % på tværs af årgange og er et godt eksempel på at hvidvin kan give høje afkast og især de allerdyreste vine blev dyrere i 2018.

Læs: DRC blandt de bedste investeringer i 2018 (+25%)

Denne udvikling er ikke enestående og kan spores tilbage til, at vinverdenen i højere og højere grad får øjnene op for de hvide vines kvaliteter og som en naturlig konsekvens af dette, bliver de bedste hvidvine endnu mere eftertragtede.

Tendenserne på verdensmarkedet er samtidig klare: Der bliver kun flere vindrikkere og en større del af disse begynder at få øjnene op for hvidvin. Asien har i dag et overvejende fokus på rødvin, men begynder også at få interesse for hvidvin, hvilket på sigt vil åbne for et kæmpe marked for hvidvin.

Stigende efterspørgsel, men kun en femtedel produktion!

Når der tales om verdens bedste Bourgognevine, tales der implicit om vinene fra Côte de Beaune og Côte de Nuits. Samlet set producerer disse to regioner under 2 mio.*** flasker Grand Cru vin om året, hvoraf hvidvin udgør knap 400.000 flasker. Dette giver et 80-20 forhold mellem rød- og hvidvine, hvilket sammenholdt med den stigende interesse for hvidvin, vil gøre den begrænsede mængde af de bedste hvide Bourgognevine endnu mere eksklusive.

Hertil skal det nævnes at Domaine Coche-Dury producerer under 60.000 flasker hvidvin om året hvoraf Corton Charlemagne og Meusault Perrières kun udgør en brøkdel.

***Årligt fransk produktion: 7-8 mia. flasker.

2016 Meursault-Perrières

Den perfekte årgang ramt af forårsfrost

Årgangens kvalitet har i sagens natur stor betydning for prisen og investeringspotentialet ved en vin. Når vi taler om gode årgange i Bourgogne, taler man i udgangspunkt om kvaliteten af årgangens røde vine, som forunderligt nok også definerer prisen på de hvide.

Trip, trap, træsko – ’14, ’15, ’16

Selvom årgang 2014, var den bedste hvide årgang i Bourgogne siden 2002, var priserne på de hvide Bourgognevine yderst rimelige, hvilket i høj grad skal tilskrives, at rødvinsårgangen var gennemsnitlig, men ikke fantastisk.

Omvendt, var årgang 2015 en god, men ikke fantastisk hvidvinsårgang i Bourgogne, men pga. den særdeles høje kvalitet i de røde vine, handles hvidvine fra denne årgang til højere priser end årgang 2014.

Årgang 2016 er en sjælden årgang i Bourgogne, idet der er tale om både en ekstraordinær hvidvins- såvel som rødvinsårgang, og priserne vil blive højere for årgang 2016 end de to forrige.

Det ville være nærliggende at konkludere, at årgang 2014, ville være den bedste investering pga. det attraktive forhold mellem pris og kvalitet, mens årgang 2015 måske helt skulle afskrives som investering. Så enkelt, behøver det selvfølgelig ikke at være, da den fremtidige pris jo netop afhænger af efterspørgslen, der som i eksemplet ovenfor ikke nødvendigvis hænger sammen med hvidvinsårgangens kvalitet.

En investering i 2014, vil være en investering i, at verdens vindrikkere i højere grad vil anderkende årgang 2014 som en god årgang, og lade dette afspejle i deres drikkevaner.

Omvendt er en investering i hvid Bourgogne fra årgang 2015 en investering i, at årgang 2015 altid vil have ry som en fantastisk årgang i Bourgogne, selvom det i praksis mest gælder for de røde vine.

Investeres der i hvid bourgogne fra årgang 2016, kan der ses bort fra ovenstående, da man som investor, så at sige spiller på begge heste, da både den kvalitetsbevidste og den årgangsbevidste vindrikker, vil efterspørge, årgang 2016.

Hertil skal det tillægges, at 2016-produktionen i Bourgogne blev stærkt begrænset af april-frosten, hvor omkring halvdelen af regionens udbytte blev ødelagt. For nogle producenter var katastrofen så stor at man måtte gå sammen med andre producenter, for overhovedet at kunne fylde bare et enket fad (300 flasker). Eksempelvis måtte store producenter som Domaine de la Romanée-Conti (DRC), Domaine Leflaive, Domaine des Comtes Lafon, samt en række mindre kendte huse, gå sammen om at fylde blot to fade af vin fra den legendariske Montrachet-mark.

For investoren betyder dette, at 2016 Domaine Coche-Dury leverer en begrænset mængde topvine fra en stærkt begrænset Bourgogne-årgang, der samtidig er en af de bedste hvidvinsårgange siden 2002, hvor vinene ydermere vil sole sig i populariteten fra en god rødvinsårgang.

Læs: Bourgogne 2016 som investering: Sjælden og eftertragtet

Premier Cru-marken Les Perrières Premier Cru-marken Les Perrières

Premier Cru stiger med 62 %, men kommunevinen klarer sig endnu bedre!

Eksemplet med DRC Montrachet tidligere i artiklen viser, at det ikke kun er blandt de røde vine der findes stærke investeringer, og tendensen blandt hvidvinene har ligeledes været, at de dyreste vine er blevet endnu dyrere. Men når vi kigger på Coche-Dury, er sagen lidt en anden. Her er alle vinene steget i pris – lige fra Bourgogne Blanc til Corton Charlemagne.

Domaine Coche-Durys Premier Cru Meursault Perrières (som nok burde være klassificeret som en Grand Cru), er på tværs af årgange, steget 62 % i pris siden juni 2015. Det svarer til, at de investorer, som har haft denne i porteføljen, har fået et gennemsnitligt årligt afkast på 14 % de seneste 3,5 år.

Mere usædvanligt er det, at Coche-Durys lavere klassificerede kommunevin fra Meursault, faktisk har leveret et bedre afkast end den nævnte topvin fra samme kommune. Her er priserne steget med 87 % i samme periode, og Coche-Durys Meursault Blanc har leveret et gennemsnitligt årligt afkast på 18,4 %, hvilket er beviset på, at det bedste afkast ikke kun skal findes i de allermest eksklusive vine.

Grunden til denne Meursault Blanc, som ”bare” er en kommunevin, netop har investeringspotentiale, skal findes i Domaine Coche-Durys ekstremt høje niveau og kvalitet, og det faktum at efterspørgslen er mange gange større end udbuddet, hvilket er en grundpræmis for, at en vin har investeringspotentiale.

Der er et stort potentiale i Coche-Dury, uanset om man kigger mod deres allerbedste vine eller fokuserer på de attraktive kvaliteter i husets mindre cuvéer.

Rare Wine Invest mener

Vi anbefaler investering i Domaine Coche-Dury, da hvidvin i stadig højere grad vinder frem på verdensmarkedet, hvor Asien også begynder at vise interesse.

Dette er både en generel anbefaling af hvid Bourgogne, men i særlig grad en anbefaling på de excellente kvalitetsvine fra Kongen af Meursault, der ikke kan udelades når der tales om verdens absolutte bedste hvidvine.

Domaine Coche-Dury står bag en lille eksklusiv hvidvinsproduktion fra denne fantastiske 2016-årgang, hvor både rød- og hvidvinene vil blive husket som noget særligt. Men det er også en årgang der vil blive husket for Bourgognes væsentligt lavere høstudbytte grundet forårsfrosten. Disse vine forventes derfor nærmest udsolgt inden de for alvor rammer markedet og vil hurtigt blive vanskelige at opdrive.

Samtidig skaber de meget små mængder af både hvid Bourgogne og i særdeleshed Domaine Coche-Dury fra 2016, fundament for potentielle store prisstigninger indenfor en kort tidshorisont. Dog har vi samtidig stor tiltro til hvid Bourgogne og anbefaler herunder Domaine Coche-Dury, som en god investering både på kort og lang sigt.

Rare Wine Invest sælger følgende vine fra Domaine Coche-Dury til investering:

ÅrgangVinPakningAntalPris****
2008Corton-Charlemagne BlancLoose4€4.600
2013Corton-Charlemagne BlancLoose1€3.400
2015Meursault BlancOC1212€470
2016Bourgogne BlancOC66€205
2016Bourgogne BlancOC1260€205
2016Meursault BlancOC66€500
2016Meursault BlancOC1248€500
2016Meursault-CailleretsOC1224€1.150
2016Meursault-Perrières BlancLoose6€2.250
2016Puligny-Montrachet EnseigneresOC1212€950

*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel.
Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske.
Forudsætter en samlet investering på min. EUR 10.000 (75.000 DKK)

Get in touch with RareWine Invest

Fill in the form and we will get back to you as soon as possible